Енергиен експерт: Кризата с доставките на газ ще се усети може би след месец

Общество

29-04-2022, 10:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Няма засега държави, които просто изцяло да се съгласили на руските искания“, отбеляза Юлиан Попов

Кризата с доставките на газ ще се усети може би след месец, ако не се намерят други решения. Taзи прогноза направи Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Други решения има, тъй като България разполага с инфраструктура със съседни страни, чрез които да може да бъде вкаран газ, а след 2-3 месеца очакваме българо-гръцкия интерконектор да бъде завършен, което в още по- голяма степен ще улесни вноса на газ", посочи той.

Това според него ще бъде по-сложен въпрос, защото вместо България да разполага с един основен доставчик и вносител, ще трябва да търси множество различни решения с множество договори.

"Няма засега държави, които просто изцяло да се съгласили на руските искания“, отбеляза Юлиан Попов. "Путин иска да представи това изискване като победа над европейските си партньори в една много непредвидена битка между Русия и бившите добри и предвидими партньори в енергийно отношение", обясни той.