Нинова: БСП напуска коалицията, ако МС реши да се изнасят оръжия за Украйна

Политика

29-04-2022, 11:44

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерският съвет реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, да, БСП ще напусне коалицията. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти в Първенец.

"По повод спекулациите в момента, че реално се изнася оръжие, отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 - 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол върху това какво се случва след това. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия. И стигне ли се до решение на МС за такъв износ - ние напускаме коалицията", категорична бе Нинова.

Вицепремиерът посочи, че все още няма официална информация какви точно украински машини искат да бъдат ремонтирани в български военни предприятия. "Нека да изчакаме господин Петков, нека да го чуем като си дойде", каза тя.

Нинова отрече, че България изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други.

"Изнася се оръжие за тези държави много преди войната, договорите са сключени преди войната и преди да дойде правителството. Оттам нататък държавата, която го придобива, решава какво да прави с тези оръжие".

Нинова смята, че няма как да се изнася оръжия тихомълком зад гърба на комисията, която се занимава с продажба на оръжия, защото минава през много служби - през ДАНС, Военно разузнаване, МВнР, МВР и накрая Министерството на икономиката.

"Авионамс и ТЕРЕМ са добри български предприятия. Дали имат капацитет и ресурс за точно това, което искат Украйна, ние още не знаем точно какво искат", подчерта Нинова.