Бойко Борисов: Управляващите изтриха с гумичка лъжите, че не сме подсигурили трасета за газ (Видео)

Политика

29-04-2022, 13:09

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени", заяви лидерът на ГЕРБ

Твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

"Месеци наред по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки, лъжи", посочи бившият премиер.

Той отбеляза, че иска да благодари на Асен Василев и на министъра на енергетиката, че са дали възможност да разяснят лъжите, пускани по адрес на управлението на ГЕРБ.

"Василев каза, че можем да доставяме общо около 3 млрд. кубически метра газ, а по построените трасета може да се транзитира още над 2 млрд. кубически метра газ. После добавя, че „през гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ - 2 млрд. през „Кулата“ и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция“. Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. Асен Василев изтри с гумичка всички платени твърдения по телевизията. След година видяха каква голяма инфраструктура сме построили. Имаме 100% диверсификация, благодаря на Асен Василев, че го отчете“, заяви Борисов.

"Управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени. 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло“, добави лидерът на ГЕРБ.

"2012 г. нашето правителство намали цената на газа с 22%, защото намерихме начин да няма посредници. През 2019 г. предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 г. „Газпром” възстанови на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април г-н Василев каза няма да подновяваме договора с „Газпром”. Това сме направили ние, без посредници – директно”, каза още Бойко Борисов.

"Това правителство няма да падне. Такива пари имат да разделят, че няма да паднат. Радев избухна, защото му се държат на врата. Нинова и Радев са като майка и баща на отрочето („Продължаваме промяната”, бел. ред.) - единият го подхвърля на другия, той го връща и казва "Не, не, твое си е". Така лидерът на ГЕРБ коментира вътрешнополитическата обстановка у нас.

По думите му Нинова няма да излезе от коалицията. 

"Ще сложи една остра декларация, но ще каже, че щом парламентът го е решил, ще се съобрази. Ако не стане така, ще се извиня", допълни той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен