Бойко Борисов за управляващите: Всеки ден затъват все по-дълбоко (Видео)

Политика

02-05-2022, 12:37

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Играят с цената на газа, страшни схемаджии, заяви лидерът на ГЕРБ

Извънреден брифинг по повод цените на газа и доставките към страната дадоха бившият премиер Бойко Борисов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и Делян Добрев.

"Не знам кой съветва управляващите да участват в толкова много и различни предавания, но навсякъде казват различни неща за газа. Този човек все едно е паднал от Луната, а е енергиен министър. Абе човек, ти трябва сега да говориш за газа в Черно море, за проучванията за шистовия газ, за находищата – проучвания, които сме платили“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той направи пълен разбор на вчерашното интервю на Александър Николов пред bTV.

"Всеки ден затъват все по-дълбоко и по-дълбоко с изказванията си. Германия и Франция могат да си плащат сами руския газ, но ние не можем? Защото сме по-богатите ли? Те си играят със съдбата на народа“, заяви Борисов.

ГЕРБ изчисляват, че въпреки твърденията на властта, препродадения руски газ ще ни дойде с около 35% по-скъп.

"Изпразниха „Чирен“ и го оставиха на 17%, но с едни 7-8 процента си играят с цената – показват евтината му цена, вкарват в микса това, което е да дъното на Чирен, а във фактурите ви ще идва скъпия газ. Затова не си напълниха хранилището като Европа“, каза Бойко Борисов.

Той отново заговори за комисионни, отиващи директно в офшорни сметки. „Затова питате – всяка седмица теглят заем, къде отиват парите? Ето там – плащат схемата. Това са мислители, които в схемите нямат равни. В България такива не сме имали“, твърди бившият премиер.

Според Делян Добрев купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници. А Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин.

"Частната компания "Мед енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ. Тази фирма ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията, коментира лидерът на ГЕРБ.

Добрев добави, че "върви страшна манипулация за цените на газа. Той показа изчисления какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, и какво ще се случи сега с посредниците.

Теменужка Петкова добави, че темата свързана с доставките на природен газ е въпрос на национална сигурност и законът ясно е казал кой и къде определя покупката и доставката на газ, а това е НС и МС. Тези "борци против корупцията" взеха на тъмно решение, че спират доставките на газ от Булгаргаз. Ние се чудихме защо не идват в НС, а то е било заради това. Скъпата цена на газа ще я платят българските граждани, отсече още тя.

"В схемите нямат равни! Сутринта като решихме тези лъжи да ги опровергаваме, колегите викат: "Ама много им даваш жега". Казвам: "Толкова бързо падат, че ще започнат да ни търсят. А ние никак не искахме в тази опустошена държава - в която само за година трябват милиарди, за да възстановим пътищата... Кой ще се оправи с това? На третия месец премиера го преследват пред телевизията. Това ли е нашата държава? Нали ни гледат чужденците, с това ли ще привлечем инвеститори?! Така опустошават държавата, че няма оправяне!", коментира Борисов.

Вижте повече във видеото: