Гешев: С искането за отстраняването ми се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Политика

04-05-2022, 09:34

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор ще настоява ВСС да разгледа максимално бързо твърденията на Йорданова и Стоилов

Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания и са смешни. Зад тези смешни твърдения думи стоят политически интереси, не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще платят българските граждани. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи.”, заяви Иван Гешев пред журналисти.

Както вече писахме, ВСС отново ще разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

"Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността. Прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа“, каза още Иван Гешев.

Той добави, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

Иван Гешев заяви още, че ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"