Информационна кампания насърчава творчеството и толерантността в образователна среда в русенски учебни заведения

Региони

04-05-2022, 13:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Информационна кампания насърчава творчеството и толерантността в образователна среда в русенски учебни заведения

Иновативни и интересни онлайн и присъствени събития предстоят в рамките на информационна кампания "Творим заедно за мир и равенство", която се провежда през месеците май и юни по проект BG05M9OP001-2.056-0007-2014BG05M2OP001-C01 „Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе“.

Кампанията е инициатива на партньора по проекта – Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ и си поставя за цел да допринесе за насърчаване на творческото начало в контекста на темата за мира и толерантното общуване в образователната среда. В мащабните събития ще се включат деца, ученици, родители, учители от партньорските учебни заведения, доброволци, граждани и неправителствени организации. Кампанията ще подкрепи усилията на Община Русе за равен достъп до образование за всички, ще насърчи творческите способности на подрастващите и ще привлече родители и учители като техни партньори в инициативите.

През този месец стартира конкурс за есе на тема: "За буквите", в който ще се включат ученици от от три възрастови групи от ОУ "Олимпи Панов". Надпреварата ще провокира децата да изразят отношението си към светите братя Кирил и Методий, към азбуката, славянската писменост и култура, както и към празника 24 май. В навечерието на тази светла дата, отличените от компетентно жури, ще бъдат наградени и поощрени на празник в училището.

За по-малките – децата от четирите партньорски детски градини, а именно  ДГ „Пинокио“, ДГ „Русалка“, ДГ „Синчец“ и ДГ „Незабравка“, малко след празника на детето, на 3 юни, ще се проведе събитие за рисунка на асфалт на тема “Знаме на мира”. Своеобразната детска мини асамблея ще разгърне таланта на малчуганите, които с тебешир в ръка ще рисуват по актуалната тема - мир на планетата Земя. Пространството до Вазата в Парка на младежта ще се изпълни с десетки илюстрации, а накрая всички ще бъдат насърчени като получат подаръци и грамоти за участието си.

През целия период на информационната кампания, онлайн ще тече рубриката "Знаете ли, че?" във Фейсбук, която ще споделя позитивни примери и интересни факти за различните деца. По този начин до много хора ще достигне информация за децата с дислексия, аутизъм, хиперактивност, Синдром на Даун и други състояния, които са не само трудност, но и благословия и отварят нови хоризонти пред тях. От кампанията ще научим още кои са известните личности с подобни “проблеми” и какво са постигнали в живота си.

По-този начин, усилията на партньорите се насочват към разясняване ползите от образователната интеграция и преодоляване на негативните обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност. Посланията на провежданата кампания ще достигнат до хиляди жители на общината чрез организирането на присъствените публични събития и онлайн комуникацията в социалната мрежа. Значимостта на всяко дете без оглед на неговия произход, етнос, здравословно състояние или социално положение е водеща ценност и стои в основата на политиките в областта на образоватиено на Община Русе.