ГЕРБ сезира КС за решението АПИ да плати 50% по договорите за ремонт на пътищата

Политика

05-05-2022, 14:49

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд решението, с което Народното събрание разреши на Агенция "Пътна инфраструктура" да изплати едва 50% от сумите по сключени договори за ремонт на пътищата.

Според бившите управляващи то е противоконституционно.

"Преди Великден Народното събрание взе решение за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейности по поддържане на Републиканската пътна мрежа. Ако си спомняте ние още тогава обещахме, че това решение ще бъде отнесено до Конституционния съд. С това решение на практика изпълнителната власт сне от себе си правомощията да управлява пътищата и ги делегира на Народното събрание, което противоречи на чл. 4 от Конституцията. Това е принципът на разделение на властите. Както Министерски съвет няма право да приема закони, така и Народното събрание няма право да разглежда договори, да прекратява договори и т.н. Това е противоконституционно и това беше казано в пленарна зала. Вторият смущаващ, меко казано, момент в това решение е, че както представители на мнозинството казаха в пленарна зала, те по този начин искат да предотвратят възможността да има съдебни дела, с които фирмите-изпълнители, които не са си получили парите, да съдят АПИ, което пък е нарушение на чл. 56 от Конституцията – това е принципът на право на защита и независимост на съдебната власт“, обясни депутатът Радомир Чолаков.

"Това, което направихме с тази жалба до Конституционния съд не е нито против бизнеса и строителите, нито против гражданите. Напротив. Самозабравили се политици потъпкват правовия ред, дори на действащи договори и дейности. Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред“, каза Николай Нанков. "Повече от две седмици нито има пътна поддръжка, нито има разплащане на фирмите. Вчера започнаха разплащания с част от фирмите. На трето място, ние настоявахме на 100% да бъдат изплатени средствата на тези, които бяха одобрени и сертифицирани от Агенция "Пътна инфраструктура". Те са одобрени и сертифицирани от първия служебен кабинет на президента Радев. Не искам да съм лош пророк какво ще стане с останалите 50%, които ще бъдат разплащани след проверки на юристи. Това, което направихме ние да сезираме Конституционния съд за поредното решение в нарушение на всички правни норми е за доброто на българското общество и бизнес“, посочи още той.

"И преди да се приеме това решение коментирахме, че ще излязат в дълга ваканция без парламентарен контрол", коментира Десислава Атанасова. "За сметка на това приеха едно противоконституционно решение така, както направиха преди предходната ваканция - решение за избор на председател на КЕВР. Вчера още с постъпване на жалбата ни е образувано Дело номер 10 в Конституционния съд. Тоест намира се основание за образувано на това производство. Очакваме управляващото мнозинство да формира своята воля и да я обективира в специално становище. Масова практика стана да не се зачита нито правилника, нито българското законодателство и Конституция. Ежедневно има грубо показване на правовия ред и парламентарна практика. Ако това е завръщане на парламентаризма, аз не знам какво е представлява диктатурата“, каза още тя.

"Не слушайте какво ви говорят тези хора, следете какво правят. Това миналата седмица отново го потвърдих по отношение на изказване на вицепремиер и последвалите бурни аплодисменти, защото той бил имал безкомпромисно поведение и нарекъл с "позор" казаното от Радев. Едновременно с това, обаче, пак той и неговите съдружници сключиха договор за 1 млрд. с "Gemcorp", условията на който ние многократно настояваме да бъдат разгледани от aнкетна комисия, купуват с 35% по-скъп газ чрез посредници пак от руската компания и други подобни инициативи. В този смисъл раздвоението на управляващата коалиция да прави едно в МС, а друго в НС не ни изненадва", допълни Атанасова.

Вижте повече във видеото: