Мика Зайкова за покачването на цените: Това е само началото

Политика

05-05-2022, 15:55

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това е само началото", заяви пред БНР икономическият експерт Мика Зайкова по повод покачването на цените.

"Това, което синдикатите отчитат, се касае за данните, които имат досега, но тези данни нямат нищо общо с това, което ще ни се случи от утре или от вдругиден. Основните елементи във всяка себестойност са енергийните ресурси. Знаете, че непрекъснато расте цената на електричеството, защото расте на борсите. Досега имахме регулиран пазар. Това обаче от 2023 г. няма да го има, ако сте прочели Плана за възстановяване много внимателно. От 2023 година регулираният пазар изчезва като такъв, т.е. домакинствата ще бъдат принудени да плащат тока такъв, какъвто е на борсата. Петролът, газът и токът влияят над 53-54% върху себестойността на всяка стока, но май забравяте, че суровините на основните продукти се намират не тук, а зад т.нар. "желязна завеса", коментира Зайкова.

"Основно електроенергията у нас се произвежда от АЕЦ "Козлодуй" и ако започнем да не получаваме редовно и не в тези стойности, които досега сме плащали за суровината, нещата ще се променят. Всички наши машиностроителни, металургични и торови заводи също получават суровини от Русия. При тази ситуация (подписаният от Путин указ за ответни икономически санкции като реакция на "неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации" - б.р.) нещата ще се усложнят", смята Зайкова.

По думите ѝ на газ работят и повечето производства на хляб и хлебни изделия, които, според нея, ще бъдат принудени да плащат за газа по-високи цени.

"България може да купува втечнен газ, но той, колкото и да е евтин, е по-скъп от този, който идна по тръба", посочи още Мика Зайкова. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"