България не е получила отстъпки по искането си за отсрочка на предлаганото ембарго върху руския петрол

Свят

06-05-2022, 20:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Предложение за такава отсрочка - и то до 2024 година - са получили Словакия, Чехия и Унгария

България не е получила отстъпки по искането си за отсрочка на предлаганото ембарго върху руския петрол, съобщи агенция Ройтерс в репортаж за продължаващите дискусии между посланиците на страните от Евросъюза в Брюксел, съобщава БНР.

Предложение за такава отсрочка - и то до 2024 година - са получили Словакия, Чехия и Унгария, след като по-рано днес унгарският министър-председател Виктор Орбан упрекна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че с предложението си за забрана на руския петрол е "атакувала европейското единство":

"Не можем да приемем да ни игнорират, да правят предложения, които са срещу нашите интереси и обратно на това, което предлагаме ние. Не мога да направя нищо друго, освен да изпратя тези предложения обратно, за да бъдат преработени".

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис също бе критичен към Еврокомисията заради предложението танкерите с руски петрол да бъдат спрени само след месец.

"Ние сме против руската инвазия и подкрепяме санкциите. Но тези санкции не бива да бъдат подбирани, така че да обслужват някои страни-членки, а да вредят на други," каза Никос Анастасиадис след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Финансовият министър на Украйна Сергей Марченко напомни и днес, че пълно ембарго върху руските нефт и газ ще направят невъзможно финансирането на войната.

Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността допусна, че посланиците на 27-те страни-членки няма да могат да се разберат тази седмица. В такъв случай Жозеп Борел ще свика външните министри идната седмица.

Относно възможността за ембарго върху руския газ Борел отговори, че това е въпрос "не за утре, а за вдругиден".