"РюТюб", руското съответствие на "ЮТюб", за втори ден е извън строя заради кибератака

Свят

10-05-2022, 16:36

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"РюТюб", руското съответствие на "ЮТюб", за втори пореден ден е обект на кибератака, която съвпада по време с честванията на победата над нацистка Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сайтът на "РюТюб", който обикновено е препълнен с видеосъдържание, днес е черен с изписан текст с бели букви: "Внимание! На сайта се извършват технически работи. Сайтът беше атакуван. В настоящия момент ситуацията е под контрол. Данните на потребителите са съхранени".

Атаката е започнала вчера, когато руският президент Путин произнесе реч, в която възвелича победата на СССР през Втората световна война и направи паралел със сегашната война с Украйна. "Всъщност някой е искал да попречи на "РюТюб" да покаже парада за Деня на победата и празничните фойерверки", заявиха администраторите на сайта. Според тях това е най-сериозната кибератака срещу "РюТюб".

Ройтерс допълва, че от скрийншот на менюто на руска сателитна телевизия личи, че тя е била хакната, за да се появят в него съобщения, касаещи Украйна, като например "Ръцете ви са изцапани с кръв". От началото на руското нашествие в Украйна уебсайтовете на държавни компании и новинарски медии в Русия редовно биват атакувани от хакери. В повечето случаи целта е да се представи информация, която е различна от официалната линия на Москва за инвазията, отбелязва Ройтерс и припомня, че Москва нарича тази инвазия "специална военна операция".