Северна Корея обяви първи случай на Омикрон варианта, Ким нареди пълно затваряне

Свят

12-05-2022, 09:58

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Северна Корея обяви първи случай на заразяване с Омикрон на коронавируса, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

Властите потвърдиха, че пробите, взети от пациенти с треска в столицата Пхенян, са идентични със силно заразния вариант Омикрон, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун обеща да преодолее "неочакваната криза", добави КЦТА. За целта се въвежда строга система за карантина.

"Целта беше да се премахне коренът в най-кратък срок", заявил е лидерът на извънредно заседание на Политбюро на Корейската трудова партия.

Върховният лидер "ни увери, че благодарение на високата политическа съзнателност на населението със сигурност ще преодолеем извънредната ситуация и ще успеем с проекта за извънредна карантина", добавя КЦТА.

Като мярка срещу разпространението на заразата се въвежда общонационален локдаун.

На практика това е първата епидемия от КОВИД-19, за която Северна Корея признава, след като повече от две години поддържаше твърдение, в което мнозина се съмняваха, че се справя отлично в държането далеч от границите си на вируса, който иначе се разпространи във почти всяко кътче на света. Засега не е ясно какви са размерите на епидемията, но тя може да има сериозни последици заради лошото състояние, в което се намира здравната ѝ система. Предполага се също, че по-голямата част от 26-милионното ѝ население е наваксинирано. Според някои експерти с това необичайно признание Северът може да иска външна помощ.

Въпреки решението за мерките срещу вируса Ким нареди на властите да продължат с планираните строителни, земеделски и други държавни проекти и да поддържат отбраната на страната в нужното ниво, за да не се създава вакуум в сигурността.

Новината от Северна Корея беше обявена, след като "Ен Кей нюз" (NK News), новинарски сайт с фокус върху КНДР, съобщи, като се позова на неназовани източници, че властите са поставили жителите на Пхенян под локдаун. Южнокорейското правителство заяви, че не може да потвърди информацията.

Северът вероятно ще засили сериозно локдауните, макар че провалът на китайския подход на "нулев ковид" показва, че той не работи при бързо разпространяващия се вариант Омикрон, каза пред Асошиейтед прес Лейф-Ерик Ийзли, експерт от Университета "Ихва" в Сеул.