Кремъл заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО със сигурност е „заплаха“ за Русия

Свят

12-05-2022, 14:47

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кремъл заяви днес, че ходът, който предприе днес Финландия за присъединяване към НАТО, със „сигурност“ е заплаха за Русия и разширяването на военния блок няма да направи Европа и света по-стабилни, предаде Ройтерс.Това съобщава БТА.

„Разширяването на НАТО и приближаването на алианса до нашите граници няма да направи света и нашия континент по-стабилни и по-сигурни“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

Песков каза пред журналисти, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и основание за даване на симетричен отговор.

Президентът и министър-председателката на Финландия казаха по-рано днес, че страната им трябва да кандидатства за членства във военния съюз НАТО „без отлагане“.

Според Песков, отговорът на Русия ще зависи от „практическите последици на този процес, от напредването на военната инфраструктура към нашите граници“, предаде Франс прес.

„Всичко това ще са елементи на един специфичен анализ с оглед разработване на необходимите мерки за балансиране на ситуацията“, допълни Песков.