Съборът на Българския лекарски съюз е против отпадането на хартиената рецепта

Общество

15-05-2022, 08:43

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Делегатите на 74-я събор на Българския лекарски съюз (БЛС) са категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които към момента са в етап на обсъждане. Това съобщиха от БЛС.

Подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение те препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16 април.

Представено преди дни проучване на БЛС показва, че европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава.

Българските лекари за пореден път заявяват пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната.