“Тренд”: Ерозията в подкрепата за управляващите продължава, ПП се срина с 6% зад ГЕРБ

Политика

16-05-2022, 08:41

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пореден спад в подкрепата към правителството

“Тренд” регистрира пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. Това показва представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

През май 19% оценяват положително работата на депутатите (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през май положителната оценка за кабинета е 22%, а през април - 27%

Почти всички привърженици на “Продължаваме промяната” подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани.

Сред “Демократична България” например доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка

При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки.

Електоратът на “Има такъв народ” стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.

Според проучването на “Тренд” няма динамика в обществените нагласи за работата на президента Румен Радев спрямо тази от миналия месец - положителните оценки са 50%, докато отрицателните - 40%.

ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11 процента. Четвъртото място този месец се заема от “Възраждане” (10,1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП, която събира 9,5% подкрепа.

“Български възход” се класира на 6-о място и събира подкрепата на 7,6% от заявилите, че ще гласуват.

“Демократична България” остава с подкрепа от 6,8% от гласуващите, следвана от “Има такъв народ” с 5,8%. Под бариерата, но над процент подкрепа са “Изправи се България” с 2% и ВМРО 1,5 на сто от гласуващите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"