Христина Христова: Не е ясно дали държавата може да си позволи планираното увеличение на пенсиите

Портфейл

16-05-2022, 08:15

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бившият социален министър допълни, че аргументите за добавки към пенсиите са трудно обясними

"Планираното увеличение на пенсиите е с 21,6% и очевидно покрива инфлацията, която сега е 12,4%“, каза бившият социален министър Христина Христова.

Тя все пак казва, че това увеличение би струвало на държавата 5 млрд. лева и не е ясно дали държавата ще може да си го позволи. "Toва вече трябва да кажат от правителството. Доста големи са разходите напоследък и това ме безпокои. Тези пари би трябвало да се използват за антиинфлационни мерки“, каза Христова пред bTV.

Бившият социален министър допълни, че аргументите за добавки към пенсиите са трудно обясними, тъй като нарушават основния принцип на системата за осигурителното право на човека, което трябва да е в съответствие с осигурителния му принос.

Тя определи вдигането на тавана на пенсиите като добра новина. „Младите работещи са склонни да не се осигуряват върху големи доходи“, каза тя.

Според Ивайло Калфин, който направи коментар на ситуацията по време на разговора с Христова, всяко увеличение на пенсиите е добър ход.

„Икономисти и финансисти казват, че към края на годината инфлацията ще се успокои, но този край не е съвсем близо“, каза Христова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"