Заместник-министър Георгиев се срещна с председателя на Камарата на депутатите в Италианския парламент Роберто Фико

Политика

17-05-2022, 09:55

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев се срещна с председателя на Камарата на депутатите в Италианския парламент Роберто Фико. На срещата бяха обсъдени теми от европейския дневен ред, руската инвазия в Украйна, както и развитието на двустранните отношения между Италия и България. Това съобщиха от пресцентъра.

„България има непоколебима позиция в подкрепа на Украйна, войната трябва да бъде прекратена незабавно“, изтъкна заместник-министър Георгиев. България подкрепя санкциите на ЕС, като единствения политически инструмент, който може да окаже натиск върху руската страна.

Събеседниците обмениха мнения за възможностите за диверсификация на енергийните източници и преминаване към „зелена енергия“. Беше обсъден потенциалът на сътрудничество в енергийния сектор. Внимание бе отделено на Коридор 8. Проектът е от геополитически и икономически интерес както за двете държави, така и за целия регион.

Събеседниците обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани. „България последователно подкрепя присъединяването към ЕС на всички страни от региона. Необходими са гаранции - за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., включително в дългосрочен план, както и конституционни гаранции за правата на българите в Република Северна Македония“, подчерта заместник-министър Георгиев .