Изследване на "Маркет линкс": ГЕРБ - 22,9%, ПП - 16,9, БСП - 11%

Политика

17-05-2022, 10:09

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Доверието към правителството е паднало с 19% от януари до април

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%.

6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от БТВ и „Маркет линкс“. То е проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Изследването показва още, че от януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са удовлетворени.

Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви социологът Добромир Живков.

Какви са емоциите, които изпиват гражданите, свързани с политическата ситуация?

35% изпитват разочарование;

25% изпитват тревога;

14% изпитват гняв;

8% се страхуват;

7% изпитват надежда;

7% от анкетираните изпитват „неутрална“ емоция;

3% се чувстват застрашени;

1% изпитват спокойствие;

„Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общия фон на недоволство и страх в българското общество“, заяви социологът Добромир Живков.

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% довери и 65% недоверие. На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19%. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17%. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също със 17% доверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"