Швеция и Финландия ще подадат днес заедно молба за членство в НАТО

Свят

18-05-2022, 08:43

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Финландия и Швеция ще подадат днес заедно молба за членство в НАТО, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

След като финландският парламент даде зелена светлина с огромно мнозинство от над 95%, всичко е готово за едновременното внасяне на молбите за членство на двете страни в централата на алианса в Брюксел. Те ще бъдат предадени на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази сутрин от посланиците на Швеция и Финландия, съобщи снощи финландското представителство.

Утре шведският премиер Магдалена Андершон и финландският президент Саули Нинистьо заминават за Вашингтон, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

Въпреки че в понеделник Владимир Путин сякаш смекчи руските заплахи за ответни мерки срещу членството на Швеция и Финландия, сега основната пречка изглежда идва отвътре в алианса. В понеделник Турция, която задължително трябва да ратифицира приемането на новите членове на НАТО, потвърди враждебността си към приемането на Швеция и Финландия, въпреки дипломатическите разговори през уикенда. Анкара обвинява двете страни, че не изпълняват нейни искания за екстрадиране на хора, които тя смята за членове на терористични организации.
Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"