Министър Проданов: До края на май хотелите ще получат парите за настаняването на украинските бежанци за периода от 1 до 31 април

Общество

18-05-2022, 15:03

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Местата за настаняване са получили всички средства за настанени украински граждани, търсещи закрила, от 24 февруари до 31 март с изключение на 27 бази, заради дублажи на лица или грешки при подаването на документите. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Това съобщиха от министерство на туризма. И добави, че бизнесът ще получи средствата за периода от 1 до 31 април до края на месец май.

Министърът разясни, че програмата за настаняване на хората, търсещи закрила от войната в хотелите е за три месеца и приключва на 31 май. „Гарантирам, че никого няма да оставим на улицата след края на програмата. Ще се погрижим за всички с преместване в държавните и общинските бази“, допълни министър Проданов.

„Министерство на туризма не управлява бежанската криза, тя се управлява от щаба и Държавната агенция за бежанците. Министерството на туризма има за задача да се разплаща с местата за настаняване, които помогнаха и приеха украински граждани. Полагаме и усилие голямата част от тези хора да бъдат интегрирани и да започнат работа“, каза министърът. По информация на Агенцията по заетостта част от тях са започнали работа в хотелските комплекси или имат готовност да се включат на пазара на труда.

Относно транспортирането на украинските граждани до държавните бази министърът обяви, че ще настоява пред ĸoopдинaциoннaтa гpyпa към Министерски съвет да има ясен график за преместването, защото голяма част от хотелите имат вече резервации за почивка от края на май.

Министърът използва повода да благодари на хотелиерите за оказаната помощ и коректност в труден период, на безпрецедентна криза както към държавата, така и към настанените украинци.

Във връзка с възможността да бъде продължена програмата за настаняване, но с по-малко средства, министър Проданов коментира, че ще бъде предложено за обсъждане.

„Всички държавни бази ще бъдат отворени за овладяване на тази форсмажорна ситуация“, категоричен бе министърът. Ще се обсъди и въпросът за държавните служители, които са получили карти за почивка за настаняване в хотели за компенсация.