От БАН с прогноза: Очаква се двоен скок в цените на основните храни

Портфейл

19-05-2022, 11:07

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В пакета от мерки има повече политика и много по-малко икономика, смята доц. Огнян Боюклиев

От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вариант и 50% при оптимистичния. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН очаква поне два пъти поскъпване на основните храни, ако войната в Украйна продължи.

„Целият пакет е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. В големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки. Това все повече измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе", коментира доц. Боюклиев пред Bulgaria on Air.

Той определи като „хубава“ отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но отбеляза, че в Гърция има такава подкрепа за островите - избира се групата, която е най-засегната от инфлацията.

"Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде някакво отражение“, посочи ученият от БАН и добави, че би насочил средствата към работещите бедни.

"Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар“, каза още доц. Огнян Боюклиев.