Една година след скандала "Илчовски": НАП и КФН не са установили нарушения в "Градус" АД

Политика

19-05-2022, 11:25

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщават от компанията в писмо до медиите

След едногодишни проверки Комисията за финансов надзор (КФН) и Националната агенция за приходите (НАП) не са открили нарушения във фирмата "Градус" АД. Това съобщават от компанията в писмо до медиите.

Припомняме, че миналата година бизнесменът Светослав Илчовски отправи куп обвинения към бившите управляващи от ГЕРБ пред в т.нар, комисия "Манолова" в НС, където говори за преплитане на бизнес и власт, посочвайки като част от схемите и собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов. Илчовски създаде куп сензации за близки връзки между негови бизнес конкуренти и Бойко Борисов, кюлчета, борсови манипулации, фиктивни обороти, изнасилвания в затвора и дори набеди популярна плеймейтка, че е снимала спящия Бойко Борисов.

"Точно една година след безпрецедентната политическа атака срещу "Градус" АД, отправена от най-високата трибуна на българския парламент, държим да ви информираме за резултатите от проверките на компетентните държавни органи. Заключението на Комисията за финансов надзор е, че „не са установени нарушения на приложимите към дейността на "Градус" АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисия за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им“, съобщиха от компанията.

"Паралелно с проверката на Комисията по финансов надзор, през последната една година в дружествата от групата на "Градус" бяха извършени множество проверки и от Националната агенция по приходите, където не са установени съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните компании. Констатирани са несъществени такива, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното", допълват от "Градус".

"Градус" АД винаги се е уповавала на българското законодателство и компетентните регулаторни органи. Смятаме, че след публикуването на резултатите от едногодишните проверки, проведени според цялата строгост на закона, безупречният имидж на компанията е потвърден и всички манипулативни твърдения се оказват клевети. Надяваме се, със същата строгост и ентусиазъм, държавните институции да преследват тези, които посредством спекулации ощетиха акционерите на компанията с милиони левове", заявяват още от дружеството.

"Призоваваме в бъдеще българският парламент да не се използва като трибуна за непроверени и лъжливи твърдения, а да бъде дом и пример за законността в страната. В тази връзка „Градус“ АД информира, че както досега, така и в бъдеще, ще използва всички законови средства да защитава интересите на своите акционери, както по съдебен път, така и чрез сезиране на компетентни органи при случаи, в които лица ощетяват нашите акционери и уронват престижа на компанията", завършва писмото,