БАЗ и СЗБ: Удрят ни, защото не свеждаме глави пред несъстоятелността на управляващите

Общество

19-05-2022, 12:58

Снимка:

СЗБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От бранша изразяват възмущение от увеличението на ДДС за слабоалкохолните напитки от 9 на 20%

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабоалкохолните напитки от 9 на 20%. Tова посочват от бранша в своя официална позиция.

Ето какво още заявяват ресторантьорите:

"Считаме това за целенасочен удар върху нашия бранш и българския туризъм като цяло. Най-засегнатият от пандемията и сега - от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е „демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести! И, въпреки толерантността, проявена от сектор „Туризъм“ и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес.

Потърсихме отговор на единствения логичен въпрос - "ЗАЩО?". И причината за това ни беше обявена директно в неформален разговор от официален правителствен източник, пожелал все пак да не го цитираме, а именно – „Който надига глава срещу властта, ще бъде потъпкван именно с такива похвати!“.

Истината е тази – удрят ни, защото не свеждаме глави пред несъстоятелността на управляващите, защото търсим правата си и сочим грешките. Вече ни е ясно ЗАЩО посягате към обявената за най-работеща мярка в помощ на бизнеса - намаленото ДДС! В средата на годината, в средата на летния сезон, в средата на направени сметки, разчети и ценообразуване... Многократно молихме, след като не ни се помага, поне да не ни се пречи. Е, пречи ни се!

За последните 2 години повече от 8 месеца бяхме затворени, а през останалото време работихме с тежки рестрикции. И това правителство, ръководено от уж икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Или по-скоро го разбира, но по ясни вече за нас техни причини ни мачка целенасочено. Водени от горното, отчитаме като грешка, че се предоверихме на правителството, че ще има икономически мерки, които ще подпомогнат и нас! Излъгаха ни! За пореден път! Уважаеми господа управляващи, надяваме се, че сте чели приказката за лъжливото овчарче. Веднъж или два пъти може да излъжете, но не можете да очаквате доверие до безкрай. А нашето доверие приключи!"