Украйна: Евродепутатите настояват за създаването на специален международен съд за престъпления на агресия

Свят

19-05-2022, 14:23

Снимка:

Пресслужба ЕП

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Извършителите на военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съда
Подкрепа за украинските власти и Международния наказателен съд при събирането на доказателства
Бързите действия са от решаващо значение

Специалният международен трибунал следва да разследва руските лидери и военни командири и техните съюзници за престъплението на агресия срещу Украйна.

В резолюцията, приета в четвъртък, Европейският парламент призовава ЕС да предприеме всички необходими действия в рамките на международни производства и съдилища, за да подкрепи наказателното преследване на руския и беларуския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия. Тези разследвания и последващите наказателни преследвания следва да се прилагат и за всички служители на руските въоръжени сили и правителствени служители, участвали във военни престъпления, настояват членовете на ЕП. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Резолюцията относно борбата срещу безнаказаността за военни престъпления в Украйна беше приета с вдигане на ръка.

Специален международен трибунал

Приетият текст отправя искане към ЕС да подкрепи създаването на специален международен трибунал за наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна, за което Международният наказателен съд (МНС) няма юрисдикция, и да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от техни съюзници.

Евродепутатите също така настояват ЕС да предостави възможно най-скоро всички необходими човешки и бюджетни ресурси, както и административна, разследваща и логистична подкрепа, необходима за създаването на този трибунал.

Според Европейския парламент докладваните зверства, като безразборно обстрелване на големи и малки градове, принудително депортиране, използване на забранени боеприпаси, нападения срещу цивилни лица, бягащи по предварително договорени хуманитарни коридори, екзекуции и сексуално насилие, представляват нарушения на международното хуманитарно право. Те могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления, казват членовете на ЕП, като подчертават, че досега не са били обект на наказателно преследване.

Необходимост от спешни действия
Евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да предприеме спешни действия, тъй като съществува сериозна опасност поради продължаващите военни действия да бъдат унищожени доказателства, свързани с военни престъпления.

Те изразяват пълната си подкрепа за разследването от страна на прокурора на МНС и за работата на анкетната комисия към Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, както и за независимите организации на гражданското общество и украинските органи, които работят за събиране на доказателства.

Членовете на ЕП приветстват съвместния екип за разследване, създаден от Литва, Полша и Украйна, който се координира от Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие Евроюст и в който ще участва и службата на прокурора на МНС, и насърчават други държави членки да се присъединят към този екип.