Министерството на културата нареди решетките в НС да бъдат премахнати

Политика

19-05-2022, 15:19

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За установеното нарушение ще бъде съставен акт

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщават от ведомството.

Във основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство, информират още от МК.

Металните решетки, които са монтирани на централния вход на парламента са в нарушение на Закона за културното наследство. Това са заявили пред bTV от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тъй като сградата е със статут на паметник на културата от национално значение, е нужно съгласувателно решение за всякакъв тип строително-монтажни дейности, както по фасадата, така и по интериора. Документи за такова решение обаче няма.

„В НДА на НИНКН не се съдържа документация относно монтиране на метални врати на входа на сградата на Народното събрание. Съгласно ЗКН, чл.84, е необходимо да се извърши съгласувателна процедура”, гласи отговорът на института за културното ни наследство.

От пресцентъра на Народното събрание, както и самият председател на парламента Никола Минчев по-рано заяви, че решетките са монтирани, като са спазени всички изисквания.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"