Енергиен експерт: Oчаква се поскъпването на парното да бъде с между 30 и 40%

Общество

20-05-2022, 09:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Васко Начев споделя мнението, че компенсациите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се хор

Министърът на енергетика Александър Николов очаква парното да поскъпне драстично през юли.

"Няма друг вариант освен поскъпване. Едва ли има човек у нас, който се надява, че това не би могло да се случи. Още зимата се говореше за поскъпване, беше наложен мораториум. Сега малко като бумеранг ще има въздействие. Би трябвало поскъпването да бъде с между 30 и 40%", обясни енергийният експерт Васко Начев в ефира на Bulgaria ON AIR

Той посочи, че 70% от ценообразуването на топлоенергията идва от цената на природния газ. Газът достатъчно много поскъпна, няма спасение в тази посока, категоричен бе експертът.

"Цената на газа се е повишила с много проценти и ако я следваме, това означава, че трябва да поскъпне 80-90% топлоенергията. Това няма да се случи. Зависи колко ще бъде натисната цената, това до известна степен е политическо решение", обясни Начев.

Дори и 5% да е увеличението, човек е така устроен, че го приема с несъгласие, отбеляза той. 

"Влязохме в коловоз на компенсации и раздаване на "пари на калпак", а все още нямаме изпълнено със съдържание понятието "енергийна бедност". Крайно време е това да бъде направено. Всички други мерки не водят до трайно решение на въпросите", настоя Васко Начев.

Енергийният експерт споделя мнението, че компенсациите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се хора.