Митрофанова към Петков: Използването на думата "корупция" за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление

Свят

20-05-2022, 22:51

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Обърнахме внимание на използването на думата „корупция” по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода „Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания по адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация”.

Това заяви посланикът на Москва в София Елеонора Митрофанова на седмичния си брифинг, публикуван на фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Ще припомним, че на 12 май българският премиер Кирил Петков заяви на Министерски съвет при завръщането си от САЩ: "Нашите партньори виждат корупцията като основен момент на влиянието на Путин в нашия регион".

"Във връзка с това, че в българското медийно пространство все още се чуват гласове, които обвиняват Русия в спирането на доставките на газ, бих искала да обясня отново, какво е положението наистина. Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари. Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори", казва още Митрофанова.

"Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското “синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно. Трябва да отбележим специално, че на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото. На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия", отбелзва руската посланичка.

"Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред", посочва още тя.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"