Йотова: Имаше нещо недоизказано в призива на Петков за свикване на КСНС

Политика

21-05-2022, 16:59

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не виждам РС Македония да е изпълнила нито едно от условията на България, заяви вицепрезидентът

Имаше нещо недоизказано във вчерашния видеозапис на министър-председателя, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Созопол. Тя беше в морския град за откриването на паметник на светите братя Кирил и Методий, съобщава БТА.

Вчера от правителствената пресслужба разпространиха видеообръщение, в което премиерът Кирил Петков призовава президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) относно състоянието на преговорите между България и Република Северна Македония.

"Аз не бих го нарекла обръщение, това беше един видеозапис, с който министър-председателят призова президентът да свика ново заседание на КСНС, посочи Йотова. Какво ще бъде решението на президента предстои да видим, то е изцяло в неговите правомощия", допълни тя.

"Това, което ми липсва обаче, е следното - вчера министър-председателя аргументира това свое предложение с международния натиск, но по никакъв начин не даде възможност да чуем други аргументи - има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Република Северна Македония", каза Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че на 10 януари имаше почти петчасово заседание на КСНС, след което излезе една консолидирана национална позиция с два много важни елемента. Първият от тях е, че не можем да се обвързваме с конкретни срокове по отношение на даване на "зелена светлина" за започване на преговорите с нашите западни съседи. Вторият е, че чакаме конкретни резултати, най-вече изпълнение на договора за добросъседство. Ако министър-председателят е намерил аргументи в тази посока, то беше добре и беше редно да ги чуем, посочи Йотова.

"Аз не зная да има някакво конкретно развитие по тази тема, заяви вицепрезидентът. Ако правителството е постигнало някакви гаранции и договорености, редното е ние да ги знаем. Още повече, ние имаме поне три официални документа на българската държава - рамковата позиция на Министерския съвет, декларацията на Народното събрание, решенията на Консултативния съвет. Във всички тях са вписани условията, които България има. До този момент аз не виждам нито едно от тях да е изпълнено, още повече в последните месеци сякаш отново избуя доста силно езикът на омразата", коментира Илияна Йотова.