Частици от мощите на светите братя Кирил и Методий са в България

Общество

23-05-2022, 08:00

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

Частици от мощите на светите братя Кирил и Методий са в България. Свещената реликва за първи път излиза от Гърция. Днес с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата "Света Неделя", където вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня в памет на Методий и Кирил.

Мощите на светите братя равноапостоли пренощуваха в Гигинския манастир. В 12 часа на обяд ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" в София, откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала.

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се придружава от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир.

Мощите ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях, достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

Държавният глава и вицепрезидентът ще участват в посрещането на светите мощи в София. Както и ще присъстват на молебена в катедралата "Св. Неделя", съобщава БНТ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"