Посетители чоплят стените и поглъщат частици от храма "Света София" в Истанбул

Свят

25-05-2022, 11:30

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нова "мода" причини безпокойства за опазването на "Света София" в Истанбул, след като посетители са били забелязани да остъргват късчета от историческия храм, съобщава турският в. "Миллиет", цитиран от БТА.

Първоначално се появиха твърдения, че богомолци остъргват частици от Императорската врата, а после ги поглъщат. Наскоро пък в социалните медии се появиха снимки, на които се вижда как жена чопли от стена, която се твърди, че е на храма, и поставя частиците в пликче.

Специалисти настояха за взимане на мерки за опазване на светинята и ограничаване на влизането в храма, който понастоящем служи като джамия.

Според проф. Зейнеп Ахунбай, специалист по реставрация и история на архитектурата, е наложително взимането на мерки за охрана и контролирано допускане на посетители в джамията. "Поради тази причина беше много важно Света София да остане музей", казва тя.

С нейното мнение е съгласен и проф. Кемал Кутгюн Еюпгиллер. Той смята, че определени места в джамията трябва да бъдат опазени, като се ограничи с лента доближаването на посетителите до тях. Според него най-разумно би било храмът да бъде музей, а само определени негови части да бъдат използвани за богослужения.

Теологът проф. Саим Йепрем пък предупреди, че наблюдаваните практики нямат нищо общо с ислямската религия. Според него да се отчупва парче от даден храм, да се поглъща с надежда да получиш Божията помощ е най-малкото езическа практика и няма нищо общо с исляма.

"Света София", изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция, но и в целия източноправославен свят, като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"