Мика Зайкова: В мерките на правителството има хаос, намирисва ми на социализъм

Политика

25-05-2022, 11:58

Снимка:

Nova News, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса", заяви икономистът

"Българите, и то такива на моята възраст, ще се затрудняват да си плащат това, което ще се увеличи. Макар че крият и не казват, министърът на енергетиката се изпусна, че става въпрос за няколко десетки процента. Дали КЕВР ще ги приеме или не, е отделен въпрос. Но така или иначе парното, токът и водата ще се вдигнат. Тези пари най-често отиват за плащане на сметки. Хората като мен не си купуват тоалети и скъпи неща, те се хранят скромно. Т.нар. антикризисен пакет показва, че ние не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея и то с голямо закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм". Това заяви икономистът Мика Зайкова в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система не е добра идея.

"Това няма смисъл, защото на две стъпки - от 2023 г. до 2025 г., ще изчезне регулираният пазар според Плана за възстановяване", обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

"Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте. А войната раздели света на две. От другата страна са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас", прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. "С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина", посочи Зайкова. 

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметки и продукти от малката потребителска кошница. "Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група хора. Ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи", смята той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"