Подуправител на БНБ вижда опасност от влизане в инфлационна спирала

Портфейл

31-05-2022, 12:15

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ Калин Христов по време на кръгла маса, организирана от председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Христов допълни, че още миналата година е започнал ръст в цените на определени групи стоки, предаде БНР.

"Тоест инфлацията от изолирана в отделни групи става широкообхватна и ставайки широкообхватна, тя се пренася обратно в цените на труда и има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала."

От своя страна председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски предупреди, че България не изпълнява инфлационния критерий за влизане в еврозоната. 15 държави от еврозоната също не го изпълняват, но за нас е наложително, за да въведем единната европейска валута.

"Това, което си струва да се отбележи, е, че единствено през август месец миналата година на практика ние сме покривали този критерий, но това не е достатъчно, за да го приемем за изпълнен така, както е записано в изискванията, че трябва да бъде за годината, предшестваща приемането ни в еврозоната."

На срещата към момента не присъства представител на Министерството на финансите, което остро бе разкритикувано от Йордан Цонев от ДПС.