Рафаел Надал елиминира Новак Джокович и е на полуфинал в турнира "Ролан Гарос"

Спорт

01-06-2022, 10:06

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Една от живите легенди на тениса в днешно време Рафаел Надал отстрани в титаничен сблъсък защитаващия титлата си от "Ролан Гарос" и водач в ранглистата Новак Джокович (Сърбия) с 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7:4) и за 15-и път в кариерата си ще играе на полуфинал, съобщава БТА.

35-годишният испанец ще срещне там германеца Александър Зверев, последен етап преди финала. За успеха си над Джокович Надал трябваше да се бори 4 часа и 12 минути и срещата приключи в 2:15 часа българско време.

Надал ще опита да спечели 14-а титла в Париж, макар преди мача той да не беше фаворит в този епичен сблъсък. Но определено това беше нощта на Надал, въпреки че миналата година на полуфинал двамата отново се срещнаха и Джокович излезе победител. Така лидерът в ранглистата на АТР ще трябва още малко да почака, за да изравни постижението от 21 титли от Големия шлем, след като в началото на годината му беше отказан достъп в Австралия заради нарушаване на КОВИД-протоколи.

Но този път Надал влезе в мача много по-уверено и някои точки изглеждаха реализирани с удивителна лекота. Той поведе с един сет и 3:0 след двоен пробив. В маратонски първи гейм от втория сет Джокови спаси шест точки за пробив, преди да се предаде при седмия шанс за испанеца, изглеждаше шокиран, а очите му бяха по-широки от Триумфалната арка.

Но Надал постепенно намали ритъма и дойдоха добрите моменти за Джокович, който спечели следващите поредни четири гейма, за да обърне развоя на тази част до 4:3 също с два пробива на своята сметка. След това двамата си взеха подаванията, за да се стигне до трети пробив в полза на Ноле и 6:4 за 1-1 сета.

Третата част обаче започна отново ужасно за защитаващия титлата си тенисист и той не само отстъпваше с 1:4, но и изпусна нервите си, след като удари мрежата с ракетата си. Испанецът, който на Ролан Гарос вече има 8 победи от 10 мача срещу този съперник, проби в началото на нула, след което си взе и подаването. Но Надал показа, че тази ноще е негова, след като се спаси майсторски при своето подаване и после отново проби. Джокович можеше да поведе с 30:15 на сервиса на съперника, тъй като смашът му завърши в мрежата. И макар да изоставаше с 15:40, сърбинът се вдигна, изравни и дори имаше шанс да върне пробива в един момент. Но Надал се погрижи да спаси подаването си и при точка за пробив наказа своя съперник и си затвори гейма. След това Джокович при свой сервис поведе с 30:0, но отново загуби концентрация и вече беше 1:4 след непредизвикана грешка.

В четвъртия гейм сърбинът поведе с 5:2 и нещата изглеждаха към пети сет, но не така мислеше ветеранът от Майорка, който изравни до 5:5. При 5:4 пред сръбския тенисист имаше две възможности да вземе гейма и сета, като и двете точки бяха отразени от Надал. След това драмата стана пълна, когато Надал също имаше точка за пробив и пропусна. Но при следващата опция не пропусна и след това изравни и на 5:5.

Четвъртият сет отиде в тайбрек, в който Надал поведе с 6:1, Джокович върна резултата до 6:4, но бекхенд уинър сложи край на 59-ата среща на тези две величия на тениса.