Най-малко 11 души загинаха в Мексико след първия ураган за сезона

Свят

01-06-2022, 11:56

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-малко 11 души загинаха, след като ураганът Агата премина през Мексико, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Необичайно силната буря беше първият ураган за сезона и настъпи на сушата в понеделник близо до няколко курорта на тихоокеанското крайбрежие на Мексико, където причини наводнения и свлачища. Националният център по ураганите (НЦУ) на САЩ съобщи, че Агата е започнала да отслабва, след като се придвижила към вътрешността на страната, категорията ѝ е била променена на тропическа буря и снощи се е разсеяла.

Най-малко 11 души са загинали и още 21 са изчезнали, каза снощи пред "Радио формула" Алехандро Мурат, губернаторът на щата Мексико. Мурат добави, че в някои населени места по крайбрежието и в планинския регион Сиера Сур все още не са възстановени електроснабдяването и телекомуникациите. По информация от държавната електрическа компания временно е било прекъснато захранването на около 70 000 домакинства. Мурат каза, че училищата в най-тежко засегнатите региони ще останат затворени и днес.

НЦУ съобщи, че вероятно остатъците от Агата ще предизвикват обилни валежи в югоизточната част на Мексико още няколко дни и предупреди за възможност от "животозастрашаващи" наводнения и кални свлачища.

Със скорост на вятъра от до 165 километра в час,  ураганът Агата беше категоризиран от втора категория по петобалната скала. По информация от НЦУ това е била най-силната буря, достигнала тихоокеанското крайбрежие на Мексико през май от началото на воденето на статистика през 1949 година. Сезонът на ураганите продължава от 15 май до 30 ноември в Тихия океан и от 1 юни до 30 ноември в Атлантическия океан. Експерти смятат, че вероятно тропическите циклони стават по-интензивни заради климатичните промени.