Гешев изрази удовлетворение от съвместната работа на ПРБ с Европейската прокуратура

Общество

01-06-2022, 16:38

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор е в Люксембург по покана на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в Люксембург по покана на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Посещението е в рамките на Конференция „Европейската прокуратура в действие: през преодоляване на трудностите и допринасяне на добавена стойност“, посветена на първата годишнина от началото на дейността на Европейската прокуратура.

В изказването си пред форума Лаура Кьовеши отбеляза достиженията на ръководената от нея институция, успяла за краткия си период на функциониране да докаже своя потенциал за ефективно противодействие срещу нарушаването на правата на европейските граждани. Тя подчерта, че отговорността, която Европейската прокуратура носи по отношение на предоставената й компетентност, мотивира магистратите за постигане на по-добри резултати в работата им. Институцията е изградила ползотворни и стабилни отношения с всички правоохранителни органи, благодарение на оказаната подкрепа от главните прокурори на държавите, участващи в засиленото сътрудничество с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши изрази и своята висока оценка за усилията на участващите 22 държави по изграждането на пряка връзка с Европейската прокуратура с цел по-бързото започване на наказателни преследвания и предотвратяване на престъпления срещу финансовата система на ЕС. 

Във видеообръщение европейският комисар по правосъдие г-н Дидие Рейндерс подчерта безспорния принос на екипа на Лаура Кьовеши за защита на бюджета на Европейския съюз. Той насърчи всички държави членки да си сътрудничат с Европейската прокуратура в интерес на общите приоритети на ЕС.

Работната програма на събитието продължи с дискусия относно начините за подобряване на прилаганите способи за разкриване и разследване на финансови престъпления в контекста на компетентността на Европейската прокуратура.

Конференцията завърши с обмяна на мнения и препоръки за задълбочаване на партньорството между националните органи по наказателни въпроси и партньорските организации. Всички участници се обединиха около мнението, че с работата си Европейската прокуратура се е наложила като основен партньор на националните органи по противодействие на престъпленията срещу европейския бюджет.

В изказване пред журналисти главният прокурор на Република България Иван Гешев изрази удовлетворението си от съвместната работа на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Европейската прокуратура в духа на общите цели и професионализъм. България е водеща по брой на изпратените по компетентност на Европейската прокуратура казуси, като голяма част от делата са изпратени от ПРБ. Това налага и необходимостта от непрекъсната координация и ефективно преодоляване на предизвикателствата, произтичащи от различията в правните системи и нормативна уредба на участващите държави.

Иван Гешев подчерта добрата комуникацията между него и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която спомага за своевременното решаване на текущи въпроси по дела, изпратени от българската на Европейската прокуратура.