Генчовска: Екипите на премиера продължават да саботират МВнР по въпроса С РСМ

Политика

01-06-2022, 17:49

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Няма шанс външно министерство да бъде заобиколено", увери министърът

Въпросът с Република Северна Македония не може да се реши до края на френското председателство на Съвета на ЕС, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска пред журналисти преди началото на заседание на парламентарната комисия по външна политика, помолена за коментар по темата, съобщава БТА.

"Чухте и след коалиционния съвет, че разчитат на МВнР, както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление обаче екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса", каза министърът. "Провеждат разговори с нашите партньори от ЕС, опитваме се чисто професионално да водим тези разговори, но научаваме по страничен начин, че се водят и паралелни разговори от съветници на премиера", посочи външният министър.

На въпрос може ли премиерът да елиминира външно министерство по темата Република Северна Македония Генчовска каза, че "няма шанс външно министерство да бъде заобиколено". 

Попитана дали Министерството на външните работи трябва да изготви доклад за напредъка в отношението между двете страни, Теодора Генчовска отговори, че това може да стане, ако се проведе Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), което е в прерогативите на президента, и той поиска такъв доклад от външно министерство. Президентът е в правото си да поиска такъв доклад от всички членове на КСНС, допълни тя.