Тържествата за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора започват днес с тържествен военен парад

Свят

02-06-2022, 13:33

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Четиридневните тържества за 70-ата годишнина от възкачването на британския престол на Елизабет Втора започват днес с тържествен военен парад за посрещането на знамената в центъра на Лондон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хиляди хора ще излязат по улиците, за да отбележат платинения юбилей. По повод годишнината британците имат два допълнителни почивни дни - днес и утре.

За събитието членове на британската монархия, знаменитости от Обединеното кралство и от целия свят, както и хора от всички части на страната ще се съберат в чест на Елизабет Втора.

Принцеса Юджини вече отдаде лична почит към своята "баба" със статия, публикувана в изданието "Спектейтър". Тя изразява надежда, че едногодишният й син Огъст ще има "търпението на кралицата, нейното спокойствие и доброта, като същевременно винаги ще може да се смее на себе си и ще запази блясъка в очите си".

Военният парад ще постави начало на празненствата. По време на церемонията принцът на Уелс ще замести кралицата, като поздрави и приеме парада на войските. Херцогът и херцогинята на Съсекс ще се присъединят към херцогинята на Кембридж и други кралски особи, за да наблюдават спектакъла. Принц Хари и съпругата му Меган пристигнаха от САЩ заедно с двете си деца - Арчи на 3 г. и Лилибет, която ще навърши една година в събота. Херцогът на Йорк, който беше лишен от официалните си кралски ангажименти заради заведено в САЩ дело за сексуален тормоз, няма да вземе участие в празненствата.

След церемонията кралицата ще приеме поздрава на кавалерийския конен полк от балкона на Бъкингамския дворец, а по-късно ще се присъедини към останалите членове на кралската фамилия, за да наблюдава традиционното авиошоу на Кралските военновъздушни сили.

Вечерта над 3000 светлини ще бъдат запалени в Обединеното кралство и Британската общност в знак на почит към Елизабет Втора. Тя постави началото на специална церемония в замъка Уиндзор.

Въоръжените сили ще отдадат необичайна почит на кралицата с двоен салют, за да отбележат платинения юбилей и 69-ата годишнина от коронацията на кралицата през 1953 г. Ще се включат 82 оръдия от Хайд парк. Началото ще бъде малко преди 13 часа лондонско време. Ще бъдат произведени също 124 оръдейни залпа  в Лондонската кула точно в 13 часа.

Празненствата ще продължат в неделя, когато ще бъде кулминацията им със спектакъл пред Бъкингамския дворец с участието на британски и световни изпълнители.