КЕВР: Топлата вода и парното скачат с близо 40 % от юли, а токът средно с 3 на сто

Общество

02-06-2022, 15:26

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .

„Това са цените, които сме публикували предварително”, каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора.

За битовите потребители на „Топлофикация София” ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

Цената на „Веолия Енерджи Варна" ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии, обясняват от КЕВР.

Токът също скача от 1 юли, средното увеличение ще е в рамките на 3 процента за новия регулаторен период.

За клиентите на "Електрохолд Продажби" (ЧЕЗ) разчетите сочат увеличение с 2,39 процента, за "ЕВН България Електроснабдяване" - с 3,46 на сто, за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - с 4,56 процента. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги.

„Битовите потребители в България оттук нататък ще получават една цена, която е съизмерима с инфлацията от около 3 процента, а не както средно за Европа с около 45 процента увеличена", заяви още Станислав Тодоров, цитиран от БТА.

По думите на председателя предвиденото средно увеличение на цените на тока за битовите потребители от малко над 3 процента ще важи за целия регулаторен период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Дори цената на електроенергията за бизнеса да се повиши много, дори електроразпределителните дружества да поискат повишение на цените от 1 януари, Тодоров е категоричен, че не се предвижда да има ново увеличение на тока за бита в рамките на 1 година.