Посланик Москаленко: Поискал съм официално с нота оръжие за Украйна от МВнР

Политика

06-06-2022, 09:11

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украйна е поискала гаубици и ракетни системи от България

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. 

Това заяви в ексклузивно интервю за "Тази сутрин" по bTV самият той.

Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим, добави Москаленко. 

"В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции например като Министерството на отбрана", обясни още украинският посланик. 

Той каза още, че наистина 80 танка ще се ремонтират у нас.

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България."

Той заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. 

Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. 

Според него има повече проблем с детските градини. 

Москаленко не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си. 

"Преди няколко дена руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските  50% на Северодонецк е отново отвоювана", каза още украинският посланик.