Ваня Григорова: Очакват ни поредица от инфлационни шокове

Общество

06-06-2022, 09:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

КТ "Подкрепа" няма да подкрепи бюджета, ако включва замразяване на минималната работна заплата

Единствената по-значима промяна в законопроекта за актуализацията на държавния бюджет е в този на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и промяната за изчисляване на пенсиите, която ще се случи от 1-ви октомври тази година. Тази промяна не е съгласувана и изговаряна със синдикатите. Ние не трябваше да разбираме за това в петък вечерта, съобщи Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" в предаването "Тази сутрин" по bTV.  

Тя допълни, че от синдикатите не са против увеличаването на пенсиите, и няма как да са против, но това е трябвало да се случи с увеличаване на приходите във фондовете на НОИ.

"Какво правим в момента, отваряме изхода, но входът е затворен. Когато е затворен входът означава, че тези увеличения ще се правят непрекъснато, през допълнителни трансфери на държавния бюджет, т.е. през данъци, а трябва да знаем, че данъците са за всичко друго, но не и затова към момента. Те отиват за здравеопазване, образование, инфраструктура, социални услуги. Това се финансира от държавния бюджет, а сега се оказа, че трябва да финансира и пенсиите", каза тя.

По думите на Григорова, за да не се финансират пенсиите с бюджета, е трябва първо да се увеличат минималният осигурителен доход, максималният осигурителен доход и да се случи изсветляване на труда за всички онези хора, за които работодателите не внасят осигуровки.  

Бюджет и инфлация

"Този бюджет не е реформаторски, а антикризисен", каза Григорова.

Към момента не се виждат изгледи за успокояване на поредицата от инфлационни шокове. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия затрудняват бизнеса и движението на ключови ресурси, обяви Григорова.

Дълг

В тази ситуация не бихме се съпротивлявали срещу увеличаването на дълга, макар че той е под средните равнища на ЕС, допълни още тя.

Настоящото правителство не е готово за генерална промяна на данъчната система, смята Григорова. 

"Да се взима нов дълг, за да се покрива старият, е мързелив подход. За да не се случва това, на първо място - трябва да имаме значим икономически ръст, а на второ място - държавата трябва да иззема достатъчно от бизнеса и от по заможните български граждани, така че да може да го покрие и да не се налага да взима нов дълг", каза Григорова.

Антикризисни мерки

Към момента мерките са по-скоро ситуационни. Те включват мерките, които с отнасят до енергийния сектор - 25 ст. отстъпка за горивата и намаляване на акцизите, смята Григорова.

"Защо борим постоянен проблем с временни мерки? Отговор на този въпрос няма", категорична е тя.

По думите на Григорова падането на цените на стоките на едро и тържищата са по-скоро заради идването на летния сезон и ако погледнем дългосрочно ще имаме много голям проблем с продоволствието.

"Ръководството на КТ "Подкрепа" ще обсъди варианта на актуализация на бюджета, но към момента не виждаме причина да го подкрепим след като се предвижда замразяване на минималната работна заплата, което води до замязване на останалите заплати", съобщи Григорова.