Лавров за блокирания полет: Случи се нещо безпрецедентно, немислимо

Свят

06-06-2022, 15:26

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кремъл нарече днес решението за затварянето на въздушното пространство „враждебен акт“

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като „безпрецедентно“ затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от България, РС Македония и Черна гора, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции.

„Случи се нещо безпрецедентно, немислимо“, каза Лавров на пресконференция, на която разкритикува тази мярка като „скандална“ и обяви поведението на Запада като „цинично“.

Съседните на Сърбия държави затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Според Лавров това решение блокира международната дейност на Сърбия на руското направление.

„Случи се всъщност лишаване на една суверенна държва от правото да осъществява собствена външна политика“, коментира Лавров.

„Няма какво да го увъртаме. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация за това колко далеч могат да стигнат НАТО и Европейският съюз в задействането на най-низките способи за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не искат да жертват принципите си и, своето достойнство“, добави Лавров.

Кремъл нарече днес решението за затварянето на въздушното пространство „враждебен акт“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави Песков.