БАЗ и СЗБ: Непонятен за нас е отказът на държавата да си поиска средствата за подпомагане на туризма

Общество

06-06-2022, 16:50

Снимка:

БАЗ, архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Многократно молихме, когато не ни се помага, поне да не ни се пречи, но пак казваме – не ни се помага, пречи ни се", заявиха от браншовите организации

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си недоумение от факта, че Министерски съвет отказва да подаде документи пред Европейската комисия за подкрепа на туристическия бранш. Това сe посочва в позиция на браншовите организации.

Ето какво още се казва в нея:

"Въпреки че вече се отказахме да комуникираме с българското правителство и започнахме комуникация директно с европейските институции, за нас този саботаж е абсолютно непонятен.

Вече стана ясно, че България може да използва мерки за подкрепа на туристическия бизнес и след 30 юни 2022 г. и че срокът за внасянето на предложения за мерки, свързани с осигуряване на оборотен капитал и подпомагане ликвидността на предприятията, е до 30 юни 2022 г., но ЕК дава възможност на страните-членки да осигуряват инвестиционна подкрепа за бизнеса до 31.12.2022 г., както и финансова подкрепа за ликвидност до 31.12.2023 г.

За целта обаче българската държава трябва да подаде съответните документи, което ЧИСТО И ПРОСТО не се случва. Но ние ЧИСТО И ПРОСТО настояваме някой високопоставен държавен чиновник – премиер или съответен министър да си свърши работата и да нареди на подопечните си да изготвят съответната документация.

Многократно молихме, когато не ни се помага, поне да не ни се пречи, но пак казваме – не ни се помага, ПРЕЧИ ни се.

Използваме случая още веднъж да изразим несъгласието си за решението за увеличение на ДДС върху слабоалкохолните напитки. Разбрахме, че това е целенасочен удар върху бранша ни, но настояваме за здрав разум. Още повече, че съвсем наскоро беше взето решение това ДДС да не бъде увеличавано поне до края на годината, което впоследствие беше преразгледано и бе обявено, че данъкът ще бъде увеличен."Снимка на Деня

Щрихи от Плевен