Николай Василев: Живеем от актуализация на актуализация на бюджета

Политика

06-06-2022, 17:35

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му правителството планира за един мандат да увеличи държавния дълг с още 20 млрд. лева

"Основният приоритет на управляващите в момента е само това - раздаваме пари, харчим, увеличаваме дълга, вдигаме дефицита и живеем само от актуализация на актуализация".

Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. Според него правителствените мерки са "микромерчици", които са в грешна посока.

Той не изключи вариант "през есента парите на правителството да свършат и да поискат поредната актуализация на бюджета".

По думите му правителството планира за един мандат да увеличи държавния дълг с още 20 млрд. лева:

"Сега сме на 32 млрд. лева дълг и вървим към 52 млрд. лева. ... В тази връзка нашата компания сложи на централно софийско кръстовище т.нар. часовник на дълга, какъвто има по целия свят. Той показва, че всяка секунда държавният дълг нараства с 333 лева, което е около 1 млрд. лева на месец".

Николай Василев обясни, че от Министерство на културата "вероятно ще бъдат принудени" да махнат това електронно табло от сградата, което той определи като политическа атака.

В предаването "12+3" бившият министър на икономиката коментира готовността на България да влезе в еврозоната:

"Аз съм "за" влизането в еврозоната. Изостанахме с повече от 10 години. Можехме отдавна да сме влезли в еврозоната и да сме забравили. Бабини деветини са несериозните коментари, че цените щели да се удвоят след влизане в еврозоната". 

Той беше категоричен, че "нищо няма да се случи с цените в супермаркетите, в 20 европейски държави не се е случило".

"Ако има политическа воля, ще успеем", заяви Василев и изказа мнение против провеждане на референдум за влизане на страната ни в еврозоната.