Кирил Петков: Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда

Политика

08-06-2022, 10:38

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Увеличават се пенсиите с 60 лв. плюс 10% за всички. Така таванът на пенсиите става 2 хиляди лева. В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 на 467 лв. За последните 12 години преди това е била увеличена само със 100 лева", похвали се Кирил Петков при редовното заседание на Министерски съвет.

По думите му всяка бензиностанция ще има възможност да намали цената на дизела и бензина без добавките от 25 ст. на литър, от която ще може да се възползва всеки българин. Нямало обаче да се помага на такива, които само преминават през страната.  

По думите на Петков електроенергията и втечнения газ щели да се освободят от акциз, а ДДС на парното падало с 9%. Припомняме, че с решение на КЕВР от преди дни обаче, цената на парното се вдига с 40%, а на електроенергията с малко над 3%.  

По думите на Петков всички мерки, които предлага правителството да проинфлационни и така крайният дефицит оставал на 4.1.

„С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда“, обяви Петков в стил Робин Худ.  

След като бъде приет от правителството днес, актуализираната макрорамка отива в Народното събрание, където депутатите ще имат последната дума по приемането му.