До 40% по-скъпо ще ни струва лятната почивка на морето тази година

Портфейл

11-06-2022, 15:35

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Високите цени на горивата са на път да направят лятната почивка по-кратка

По-скъп, но и по-силен сезон очаква туристическият бранш по Черноморието. Високите цени на горивата обаче са на път да направят лятната почивка по-кратка, съобщава bTV.

В средата на юни един хотел в Приморско е пълен на 70%, но е и може би единственият в района с толкова туристи. Като цяло в курортите е празно. Една от причините е лошото време. Друга е инфлацията и постоянно увеличаващите се цени на горивата и продуктите.

Според бранша е трудно да се прави прогноза за сезона, а туристите ще записват почивки буквално в последния момент.

10-20 до 40 % по-скъпо ще ни струва морето това лято. Една от тенденциите, която става все по-популярна е оферти с ол инклузив и ултра ол инклузив, което означава, че туристите няма да плащат допълнително за храна, напитки, дори за чадър и шезлонг на плажа.

Созопол даде старт на сезона с дъжд и покана към българските туристи да предпочетат родното море.  

"Инфлацията изплаши хората, ако и ние вдигнем цените, при нас няма да дойде никой", казва собственикът на ресторант Александър Кунчев. 

В „Слънчев бряг“ за първи път от две години се чува основно английска реч. Семейство Никсън от Нюкясъл е на почивка в курорта за една седмица.

"В сравнение с Англия е по-евтино. А и мястото е прекрасно. Били сме тук два пъти преди пандемията и се върнахме пак", казва Шанън Никсън.

В хотел с 4 звезди едноседмична почивка за двама излиза около 1400 лева. 

"Мисля, че хората, които живеят в България, биха могли да си го позволят. И все пак хотелът е ол инклузив, което включва храна и напитки, безалкохолни“, казва Станко Минков.

"Специално при нас увеличението е минимално - около 10%. Ние сме взели една много малка част от плажа, колкото успяхме и която ние предоставяме само на гости на нашия хотел на цена двойно по-ниска от тази, която е на концесионера на плажа", казва управителят на хотелски комплекс Александър Александров.

"В момента очакванията са да кажем умерено оптимистични. При всички случаи нещата се развиват една идея по-добре от миналата година по това време", казва Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“  .

"Изчакванията са до няколко дни буквално преди пътуването на гостите до съответната дестинация. Чакат най-вече да видят времето“, казва туроператорът Владимир Маринов от Регионална туристическа камара – Бургас.

Повече туристи ще има юли и август, но тогава цените ще са с 50 на сто по-високи.