"Необикновена" кражба на злато и сребро е извършена в Мексико, заявиха властите

Свят

14-06-2022, 10:03

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора


Двайсетина контейнера, някои със злато и сребро, са откраднати от пристанището на град Мансанильо в западната част на Мексико – "необикновена" и "много сериозна" престъпна операция, според вчерашни изявления на властите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Престъпната операция, наречена в някои медии "кражбата на века", е извършена на 5 юни в частен парцел от основното търговско пристанище на мексиканския тихоокеански бряг, но допреди два дни не бе изтекла никаква информация, посочва агенцията.

Официалните източници описват зрелищна картина. Тежковъоръжени нападатели са обезвредили охраната на пристанището. После престъпниците използвали кранове и камиони, за да натоварят контейнерите за 8-10 часа, заяви пред журналисти Густаво Адриан Хоя, говорител по сигурността на щата Колима, където се намира пристанището.

"Откраднатите стоки са подбрани много взискателно – скъпоценни метали и други неща, например климатици", добави той.

"Това е нещо необикновено. Имало е кражби на контейнери от време навреме, но не и в такива количества", допълни говорителят.

Шефът на митниците в Мексико Хорасио Дуарте Оливарес нарече станалото "много сериозна операция на организираната престъпност" и съобщи, че по случая е започнало разследване. За разследване информира и прокуратурата, но отказа подробности за количеството откраднато злато и сребро.