ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството: На тази мъка трябва да се сложи край

Политика

14-06-2022, 20:02

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Тази глава от историята на България ще е позорна, единственото, което можем да направим, е тя да е кратка", заяви Томислав Дончев

Oт ГЕРБ обявиха, че внасят вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков утре.

"Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Мащабите на този провал са такива, че това правителство няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България", заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на брифинг.

По думите му най-осезателният провал е в сферата на публичните финанси и икономическата политика.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тя е мъка за всички - за партньорите, за народните представители, в отчаяните им опити да измислят аргумент защо това правителство има право да съществува. Мъка е за министрите, най-голяма мъка е за министър-председателя. Тази глава от българската политика ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е да е кратка", каза още Дончев.

Той потвърди, че ГЕРБ вероятно няма да подкрепят актуализацията на бюджета в пленарна зала. И отбеляза, че предсрочни избори са "по-малко лошото решение".

"Не виждам логика опозицията да подкрепя бюджета. Предсрочни избори не е най-доброто в тази ситуация, но ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Аз твърдя, че предсрочните избори са по-малко лошото решение", посочи Дончев.

Делян Добрев от своя страна заяви, че инфлацията е "галопираща".

"Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там инфлацията е наполовина. Част от инфлацията у нас може да се обясни, друга не е обяснима. Тази, която може да се обясни, е с некадърността на правителството - те всеки месец карат бизнеса да се моли компенсациите да продължат", коментира Добрев.

Според него необяснимата инфлация се дължи на лобизъм и корупция и даде пример с повишаването на цените на горивата и природния газ.

"Последно такава е имало през 1997 година, която беше последвана от хиперинфлация и знаем къде отиде тогава държавата. Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там тя е на половина. Ако у нас инфлацията е 15% и очакваме за май да покажат дори 18%, в държави, които са далеч по-засегнати от България, е 8%. Причината е некадърността на правителството. Има и необяснима инфлация, която си обяснявам само с корупция и лобизъм - става въпрос за инфлацията при горивата. За последната половин година дизелът по бензиностанциите нарасна с 36%, А-95 скочи с 37% - необяснимо защо, при положение, че цената на петрола е същата като през 2012 г., а акцизите и ДДС-то е същото", каза Добрев.

"Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система и възможност за отклик на всички предизвикателства, пред които се намира страната ни. Това, което виждаме през последните дни, е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който, надявам се, всички разумни и мислещи в перспектива депутати ще подкрепят, когато бъде разгледан в пленарна зала”, каза от своя страна Тома Биков.

Вижте още във видеото: