Генчовска: Съветник на премиера изпрати проект за ревизия на позицията ни за РСМ

Политика

15-06-2022, 11:43

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя обяви, че е отхвърлила ревизия на позицията ни за РСМ

"На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция (проект) не фигурира българската позиция по т.нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за изпълнение на договора от 2017 година става несъстоятелно. На практика в този проект са обединени частични идеи на външно министерство за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора. Външно министерство прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално и изцяло е погрешен и го отхвърли като възможност".

Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска по време на изслушването й в парламента по темата за Северна Македония.

Първоначално днародните представители решиха изслушването на Генчовска да се проведе на закрито заседание, но половин час по-късно стана ясно, че процедурата ще бъде открита. Обяви го председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.