Младежки транснационален хъб за творци и иноватори тества творчески продукти в артистичните пространства на Рим

Региони

17-06-2022, 12:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нестандартни артистични пространства в италианската столица Рим станаха сцени за първите творчески прототипи, резултат от дейности на младежи от 5 държави, обединени в идеята на проект „Младежки транснационален хъб за творци и новатори“, който се изпълнява от Сдружение ,,МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации.“, финансиран по Договор № 2020-1-BG01-KA227-YOU-094981 на Програма ЕРАЗЪМ +.

Дефинирана от ЕК, целта на програмата е всяко творчество да намери своя цифров аналог посредством дигиталната ера, за да не се изгуби нито една идея, нито едно младежко достижение в условията на ограничения, свързани с локдаун. Като следва тази гледна точка, проектът изгради концепция за подкрепа както на младежката общност, така и чрез нея – на културния сектор.

С тридневен уъркшоп в нестандартна арт-среда в Рим, 40 участници от 5 държави завършиха работата по първата дейност на проекта „Транснационални срещи“ под наслов „Творци на своя свят“.  В рамките на 6 месеца дейността обхвана серия виртуални срещи, он-лайн работни групи и финална творческа работилница, която срещна на живо в италианската столица авангардните идеи на младите хора.

Домакин на транснационалната среща в Рим бе организацията-партньор „Fattore K.“, която представлява държавен театър, разгърнат в 7 модерно оборудвани зали, разположени в нестереотипни пространства – исторически руини, изоставени фабрики, подземия на базилики, оживени и одухотворени с нестандартно изкуство.

Проектът е адресиран към младежката аудитория, с нейните нови нужди, породени от постпандемичния стрес, особено силно изразени сред младежите, посветени на културата и изкуството, които тепърва се изграждат като творци, сега навлизат в сферите на своето призвание, занапред ще доказват таланта и духовните висоти, към които са ориентирали образователните и професионалните си усилия.

       На авангардните сцени на Рим, участниците в проекта тестваха прототипи на творческото си търсене, които могат да преодолеят негативите от пълни и частични локдауни в културния сектор. В групова и индивидуална изява те показаха как си представят възможна невъзможната свобода на общуване, пълноценния контакт с публиката и взаимодействието й с изкуството без да се губи неговата същностна и финансова стойност. Резултатите от тази дейност постигат целта на „Младежки транснационален хъб за творци и новатори“ - да покажат нов хоризонт в условията на глобална криза като се преосмислят възможностите и критериите за успеха и улеснят културните дейци да развиват изкуството и публиките чрез комбиниране на реално и дигитално общуване.

В рамките на транснационалната среща в Рим младежите посетиха Сикстинската капела, музеите на Ватикана, 32-то издание на международния фестивал „Примо Маджио“, изложбата на Джаго и Виола, а пред Колизеума и на площад Навона направиха атрактивен флашмоб.

Втората фаза на проекта, разпределена в три обучителни модула, ще завърши в началото на месец юли в България с финални тренинги и творчески лаборатории за 40-те младежи от България, Гърция, Румъния, Унгария и Италия, с които младежкият транснационален хъб за творци и новатори насърчава хората към активност и глобално партньорство в отговор на изолацията и отправя послания към днешните и бъдещите поколения да бъдат в широк смисъл изобретатели и творци на своя свят.