Димитър Гърдев: Четвърти ден не можем да отворим френското предложение, саботаж ли е това?

Политика

21-06-2022, 13:04

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която председателства Съвета и в него са взети под внимание различни предложения. Това не е български документ, за да може да бъде квалифициран като предателство или някакво отстъпление. Това заяви пред БНТ Димитър Гърдев, Международен секретар на "Има такъв народ".

Върху това предложение обаче трябва да се работи и е изключително важно да бъде разгледано в НС и МС, каза той.

Предложението е добро, ако бъде отработено. Да бъде разгледано във външна комисия и да бъде представено в парламента, призова Гърдев.

Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се използва терминът "малцинство", но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония, категоричен е още Гърдев.

Той разкритикува решението на МС този документ да бъде изпратен директно в комисията по външна политика без да бъде обсъден в кабинета. Нарече "изключително странно" решението, след като документът е бил внесен от Външно министерство Външната комисия да "затвори в петък по този важен въпрос".

"Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам - но може би", каза той.

"България не може да бъде оставена в този момент без да разгледа нещо от изключителна важност. Днес е Съветът на ЕС, след два дни е конференцията Западни Балкани-ЕС, следва Европейски съвет, където ще бъде поставено това и ще се иска мнението на България", каза той.

Гърдев смята, че напрежението от страна на президента е насочено само към управляващите.

"Неговата функция е да бъде равноотдалечен и от политическите процеси и партии, но да бъде основно ангажиран с две неща - външната политика и политиката по сигурност и отбрана, и той е ангажиран точно по тези въпроси", каза Гърдев.