Каримански посочи неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката

Политика

21-06-2022, 15:05

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката, говори председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" ( ИТН) при дебатите по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков, предаде БТА. Той е за провал във финансово–икономическата политика.

Като неизпълнена във финансите от коалиционното споразумение, той отбеляза, че до средата на 2022 г няма изготвен времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за финансовото им осигуряване. По думите на Каримански липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране до средата на тази година и в коалицията такъв план не е обсъждан. Нито веднъж не е имало заседание за обсъждане динамиката на инфлацията на междуинситуционален съвет, който е трябвало да заседава на поне три месеца, стана ясно още от думите на Каримански.

В проекта на закона за КПКОНПИ не е променена частта за БНБ, каквито са препоръките на Европейската централна банка в последния ѝ конвергентен доклад, допълни той.

В икономиката - няма създадена комисия между Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите и частния сектор за анализ и предприемане на мерки преди да бъдат задействани арбитражни процедури срещу страната ни, даде пример за неизпълнена клауза от коалиционното споразумение депутатът от ИТН. България трябваше да стане логистичен и финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на мултинационални компании и привличането на такива чрез транспортни мрежи - колко такива компании приехме в страната, колко такива транспортни мрежи бяха създадени, попита той. 

Бившият му колега от ИТН, в момента нечленуващ в парламентарна група, Иво Атанасов попита дали въпросът за неизпълнение на отделни точки от споразумението е бил поставян писмено пред партньорите. По думите му, когато Любомир Каримански е отивал на преговори за бюджета, председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов му е казал, че ако исканите пари не се дадат на министрите на ИТН в енергетиката, МРРБ, ще свалят правителството. 

Не съм казал, че за това сваляме правителството, а само, че, ако няма разбирателство, бюджетът трудно ще върви, отговори председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. А Каримански отбеляза, че няма нужда някой да напомня за нещо в коалиционното споразумение.